tištěná kniha
Nejstarší listiny Univerzity Karlovy

Nejstarší listiny Univerzity Karlovy

Royt, Jan (ed.)

témata: Univerzita Karlova, historie

brožovaná, 72 str., 1. vydání
vydáno: říjen 2018
ISBN: 978-80-246-4175-1
doporučená cena: 200 Kč

E-shop

Anotace

V roce 670. výročí svého založení získala Univerzita Karlova dva historické dokumenty významné nejen pro samotnou univerzitu, ale též pro dějiny české a evropské vzdělanosti: originál listiny papeže Klimenta VI., datované 26. ledna 1347 a obsahující papežský souhlas se založením vysokého učení v Praze, a notářský instrument, iniciovaný pražskou kapitulou a datovaný 30. června 1347, s opisem této listiny a výčtem svědků stvrzujících autentičnost opisu. Jde o objev mimořádný, neboť jediné dosud známé vyhotovení listiny se ztratilo na konci druhé světové války.
Listiny byly určeny pro pražského arcibiskupa a z jeho archivu či archivu svatovítské kapituly se za zatím neznámých historických okolností dostaly do soukromého majetku. Univerzitě Karlově byly nabídnuty prostředníkem v druhé polovině června 2018. Pravost listin ověřili naši přední odborníci na paleografii a diplomatiku a obě písemnosti byly uloženy v Archivu Univerzity Karlovy.
Publikace obsahuje faksimile, přepis latinského textu s překladem, obrazovou dokumentaci stavu listin a doprovodné studie.