Hegemonie a socialistická strategie

Hegemonie a socialistická strategie

Za radikálně demokratickou politiku

Laclau, ErnestoMouffe, Chantal

témata: politologie a mezinárodní vztahy, ekonomie a finance, sociologie
edice: Politeia

e-kniha, 1. vydání
překlad: Převrátil, Rudolf
vydáno: březen 2018
ISBN: 978-80-246-3342-8
formáty e-knihy PDF
doporučená cena: 180 Kč

E-shop

Anotace

Kniha Hegemonie a socialistická strategie se dostává do rukou českým čtenářům a čtenářkám téměř třicet let po svém prvním vydání v roce 1985. Levicové myšlení, jak tvrdí sami autoři, stálo tehdy na křižovatce a vyžadovalo přehodnocení svých klíčových pojmů: představy ekonomického determinismu, proletariátu jako privilegovaného aktéra dějin, revoluce, antagonismu, významu nahodilosti. Postmarxismus Ernesta Laclaua a Chantal Mouffe po obsáhlém výkladu historických proměn pojmu hegemonie a dekonstrukci zmiňovaných marxistických kategorií nabízí robustní antiesencialistickou koncepci sociální logiky a politiky vycházející zejména z díla Antonia Gramsciho.

O autorovi

Ernesto Laclau (1935–2014)
byl profesorem politické teorie na Univerzitě hrabství Essex v Anglii. Je autorem knih Politics and Ideology in Marxist Theory, New Reflections on the Revolution of our Time, Emancipation(s), The making of Political Identities a společně s Judith Butlerovou a Slavojem Žižkem díla Contingency, Hegemony, Universality.

Chantal Mouffe (* 1943)
je profesorkou politické teorie na Westminsterské univerzitě v Londýně. Je mimo jiné autorkou děl The Return of the Political, The Dimension of Radical Democracy, The Challenge of Carl Schmitt a The Democratic Paradox.

Nejnovější tituly v edici