© Nakladatelství
KAROLINUM 2023

RSS RSS   facebook


visa visa
maestro maestro

webmaster

VŠECHNY ZDE NABÍZENÉ PUBLIKACE MÁME SKLADEM

košík

VÁŠ NÁKUP


0 POLOŽEK
CENA: 0 VČETNĚ DPH



DETAIL TITULU:

Sklepní hospodářství ve sbírce Národního zemědělského muzea

Národní zemědělské muzeum 2024

brožovaná115 str.
ISBN 9788088270423

obálka
280,-
252,-
1-2 ks

Kniha přináší původní výsledky výzkumu části podsbírky Vinařství, uložené ve valtické pobočce Národního zemědělského muzea, který byl realizován v rámci institucionální podpory Ministerstva zemědělství (reg. č. MZe-RO0824). Předměty vztahující se ke sklepnímu hospodářství jsou svébytnou a poměrně ucelenou kolekcí a jejich kritické zhodnocení se ukázalo jako nosné téma dalšího výzkumného záměru.

Jedním ze stěžejních úkolů výzkumu bylo kritické zhodnocení sbírkového fondu podsbírky Vinařství s cílem interpretovat a prezentovat získané poznatky. Sbírkové předměty byly rozděleny do 55 skupin, kdy jedna skupina představuje předmět charakteristický pro určitý moment práce ve sklepním hospodářství. Poté byly popsány vzhled a funkce předmětu tak, aby byl podán jeho komplexní obraz.

Výsledky výzkumu autorka shrnula v kritickém katalogu části podsbírky Vinařství, vztahující se ke sklepnímu hospodářství. Souhrnně přináší nejen seznam sbírkových předmětů, ale zasazuje problematiku také do širších souvislostí. V katalogu je popsána nejdůležitější literatura k tématu, dále historie podsbírky Vinařství a samotný proces výroby bílého, červeného i růžového vína s přihlédnutím k používaným přístrojům, nástrojům a pomůckám. Výzkum byl proveden u podsbírky, která dosud nebyla komplexně zhodnocena, byl tak naplněn prvek novosti, použitím dalších zdrojů pak prvek tvůrčí.

Kniha je určena jak pracovníkům paměťových institucí, tak odborníkům v oboru vinařství. Člení se do pěti úvodních tematických kapitol, jež popisují stručnou historii vinařství, nejdůležitější literaturu k tématu, nástin historie vinařského školství, historii podsbírky Vinařství a historii používání předmětů ve sklepním hospodářství. Následuje katalogová část, v níž jsou konkrétní klíčové předměty řazeny abecedně.