© Nakladatelství
KAROLINUM 2018

RSS RSS   facebook


visa visa
maestro maestro

webmaster

VŠECHNY ZDE NABÍZENÉ PUBLIKACE MÁME SKLADEM

košík

VÁŠ NÁKUP


0 POLOŽEK
CENA: 0 VČETNĚ DPH



Domácí stránka  > PRÁVO  > detail titulu

DETAIL TITULU:

Ochrana osobních údajů v kontextu judikatury Soudního dvora EU,

výkladových pokynů a stanovisek

Wolters Kluwer 2020

brožovaná331 str.
ISBN 9788075983091

obálka
-10% 899,-
809,-
SKLADEM

Publikace poskytuje přehled zásadní judikatury SDEU a ESLP, která bude relevantní pro soudní výklad nařízení GDPR i zákona č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů.

Nařízení o ochraně osobních údajů označované jako GDPR změnilo právní rámec regulace osobních údajů ve všech členských státech. Vzhledem k tomu, že nařízení obsahuje spíše obecněji formulovaná ustanovení, bude při jeho aplikaci hrát nezastupitelnou roli Soudní dvůr Evropské unie, jehož úkolem je sjednocování výkladu unijních pravidel. Již v současné době lze při výkladu některých pravidel nařízení vycházet z judikatury vydané tímto vrcholným orgánem unijní justice, vztahující se k dřívější právní úpravě (směrnici 95/46/ES), a rovněž Evropským soudem pro lidská práva, o kterou se evropský zákonodárce opíral při tvorbě GDPR. Publikace se zaměřuje právě na tuto judikaturu, která je velmi důležitá pro správné pochopení stanovených pravidel v právní praxi.

Kniha dále podrobně rozebírá pokyny a výkladová stanoviska k uvedené předchozí směrnici vydávaná pracovní skupinou WP29 jako nezávislým evropským poradním orgánem, jež sloužila pro konkrétní oblasti nařízení také jako inspirační zdroj, a nově Evropským sborem pro ochranu osobních údajů již k samotnému nařízení.

Struktura publikace logicky kopíruje systematiku nařízení. Jednotlivé kapitoly jsou rozděleny tak, aby byl podán přehledný a ucelený výklad o základních pojmech souvisejících se zpracováním osobních údajů, o systematice a působnosti nařízení, zásadách zpracování, na nichž je nařízení postaveno, o právních titulech zpracování osobních údajů, právech subjektů údajů a povinnostech správce odpovědného za zpracování či jím pověřeného zpracovatele. Samostatné kapitoly jsou věnovány zvláštním pravidlům ochrany a situacím zpracování, pro něž platí určitá specifika.

Kniha je určená zejména pro soudce, justiční čekatele a asistenty soudců, ale ocení ji jistě také advokáti specializující se na ochranu osobních údajů i samotní správci a pověřenci pro ochranu osobních údajů.