© Nakladatelství
KAROLINUM 2023

RSS RSS   facebook


visa visa
maestro maestro

webmaster

VŠECHNY ZDE NABÍZENÉ PUBLIKACE MÁME SKLADEM

košík

VÁŠ NÁKUP


0 POLOŽEK
CENA: 0 VČETNĚ DPH



DETAIL TITULU:

Cukr. Zkažený svět aneb otroctví k obezitě

ANAG 2019

brožovaná248 str.
ISBN 9788075542083

obálka
329,-
296,-
SKLADEM

Příběh lidské lásky k sladkosti, naše potřeba konzumovat med, třtinový cukr, řepný cukr i chemická sladidla, má významné historické kořeny. Před dvěma stoletími byl třtinový cukr nezbytný pro rychle se rozvíjející evropskou domácí ekonomiku i pro ekonomiky koloniální. Navzdory teprve relativně nedávnému původu se dnešní epidemie obezity neobjevila přes noc, naopak se vyvinula ze spletitosti historických sil, které se táhnou napříč staletími. Tomuto modernímu problému můžeme plně porozumět jen tehdy, pokud se vrátíme do doby jeho vzniku a k historii, zároveň musíme vzít v úvahu historický vztah mezi společností a sladkostí napříč staletími.

Tato kniha se právě o to snaží: vypráví příběh o tom, jak se spotřeba cukru a jeho přidávání do jídla a pití staly zásadním a stále problematičtějším rysem moderního života. Walvinova kniha vychází z knihy Sidneyho Mintze Sladkost a síla, brilantní sociologické úvahy, která je však již třicet let stará. Problematika cukru a z ní vyplývající intelektuální a politická debata o roli cukru se navíc v letech následujících po vydání této knihy zásadně změnila.