© Nakladatelství
KAROLINUM 2020

RSS RSS   facebook


visa visa
maestro maestro

webmaster

VŠECHNY ZDE NABÍZENÉ PUBLIKACE MÁME SKLADEM

košík

VÁŠ NÁKUP


0 POLOŽEK
CENA: 0 VČETNĚ DPH



Domácí stránka  > UMĚNÍ  > pragensie  > detail titulu

DETAIL TITULU:

Documenta Pragensia XXV. Dobrou chuť, velkoměsto

Sborník příspěvků z 23. vědecké konference Archivu hlavního města Prahy

Archiv hlavního města Prahy 2007

brožovaná465 str.
ISBN 9788086852164

obálka
-10% 189,-
170,-
1-2 ks

Obsah:
Jiří Pešek, Dobrou chuť, velkoměsto * Milada Říhová, Jídlo a pití českých králů * Adam Szweda, Habitacula omnibus proventibus et commeatibus referta. Problemy zaopatrzenia w żywność podczas zjazdów polsko-litewsko-krzyżackich w I połowie XV wieku * Martin Nodl, Sociální aspekty středověkého městského pivovarnictví * Leszek Zygner, Duchowni i taberny w średniowiecznej Polsce * Helena Švarcová, Nejstarší česká kuchařka * Gerhard Jaritz, Festliche Speisen im spätmittelalterlichen und frühneuzeitlichen Wien * Andrzej Klonder, Podstawowy jadłospis mieszczan w Polsce w XVI-XVIII w. * Zdzisław Noga, Rola wina w konsumpcji mieszkańców Krakowa w XVI wieku * Tomasz Jabłecki, "Wenn du zu Tische kommen bist / so laß dich bey leib nicht mercken / was du gerne issest". Zu Normen vorbildlichen Verhaltens beim Essen im 17. Jahrhundert anhand von Kurze Tisch=zucht / für die ungehöfelten Grobianus Knechte / in vierzig gute Regeln gefasset / wie sie sich bey frembden Leuten halten sollen / daß man ihr nicht des ersten Tages müde werde. Daraus auch die groben Tölpel zur bessern Zucht und Erbarkeit ermahnet werden. Mit newen lustigen Historien und Exempeln gemehret, Leipzig 1608 * Kalina Mróz-Jabłecka, "Mäßige dich im Essen und Trinken". Die gesetzlichen Bestimmungen der Ratsobrigkeit zu öff entlichen Ereignissen im Leben des Volkes am Beispiel der schlesischen "Policeyordnungen" in der Frühen Neuzeit * Michaela Hrubá, "...Na sladovně velká hromada sladu formanskýho..." Rodiny a domácnosti příslušníků potravinářských řemesel v předbělohorských královských městech severozápadních Čech (z pohledu pozůstalostních pramenů) * Martin Pistulka - Vilém Zábranský, Potravinářská řemesla v letech 1600-1622 v světle Knihy měšťanských práv Starého Města pražského. Příspěvek k migraci městského obyvatelstva raného novověku * Jaroslav Douša, Plzeň hostitelkou císaře Rudolfa II. a jeho dvora v letech 1599-1600 * Vladimír Beránek, Několik poznámek k potravinovému zásobování Prahy z komorních velkostatků na středním Labi do počátku třicetileté války * Jan Kilián, Pražští majitelé mělnických vinic v 17. století * Anna Gajdis, Das Breslauer Wirtshausleben im Vers. Johann Christian Sen lebens Breßlauischer Schlendrian (1731) * Włodzimierz Zientara, Essen unterwegs. Zwischen Angstgefühlen und Anerkennung für die Wirtshäuser auf Reisen in der Frühen Neuzeit * Grzegorz Chomicki - Barbara Cynarska-Chomicka, Kuchnia we Friuli i jej dziejowe przemiany * Petra Vokáčová, Korunovační hostina na Pražském hradě v roce 1723 * Milena Lenderová, Všední a sváteční tabule v paláci Schliků. Rukopisná kuchařka Filipiny Schlikové * Ingrid Kušniráková, Stravovanie v uhorských šľachtických konviktoch v 18. storočí * Tomáš Jelínek, Regulace cen viktuálií v pražských městech v letech 1784-1848 * Zdeněk Míka, Nástin vývoje potravinářského průmyslu v Praze do počátku 20. století * Martin Franc, Strava obyvatel Prahy v první polovině 19. století * Milan Hlavačka, "Ctěný pane správce!" Mělničina na Jubilejní výstavě 1891 * Gabriela Dudeková, Stravovanie a zásobovanie mesta za prvej svetovej vojny * Aleksandra Nadkierniczna-Stasik, Zur Geschichte und Situation des Bäckergewerbes in Breslau von der Jahrhundertwende bis zum ersten Weltkrieg * Blanka Soukupová, Židovská kuchyně. Tradice, modernizace a (in)tolerance (devadesátá léta 19. století - 1938) * Jaroslav Jásek, Stolní voda v pražských domácnostech * Marie Macková, Cukrárna. Nejen o cukrářích a cukrovinkách * Zusammenfassung (Olga Fejtová - Václav Ledvinka - Jiří Pešek)